Call Now

+355 672057461 | +35544527202

Book an appointment

Your perfect smile is just one click away

Book an appointment

Your perfect smile is just one click away

Mbushjet

Shumica e njerëzve kanë nevojë të mbushin të paktën një dhëmb në jetën e tyre. Mbushjet dentare përdoren më së shpeshti për të trajtuar dëmtimet e dhëmbëve, por ato përdoren gjithashtu për të riparuar dhëmbët e plasaritur ose të thyer, ose dhëmbët që janë konsumuar me kalimin e kohës.

Shumica e procedurave të plotësimit të dhëmbëve paraqiten si më poshtë:

Anestezia aktuale për të mpirë zonën e trajtimit

Heqja e prishjes nga dhëmbët e prekur

Restaurimi i dhëmbëve duke përdorur një mbushje prej kompoziti ose amalgamë

Kontrollo kafshimin për t’u siguruar që dhëmbët të përshtaten në mënyrë të qetë

Ekipi jonë do të sigurojë që të jeni të kënaqur para, gjatë dhe pas procedurës suaj dhe do të përgjigjemi me kënaqësi për çdo pyetje që mund të keni.

 

Dhëmb ikrisur ose i frakturuar

Një dhëmb që është plasaritur mund të jetë i dhimbshëm. Ai gjithashtu mund të çojë në sëmundjen e dhëmbit.

 

Si e dini nëse keni një dhëmb të plasaritur?

Shiko për këto shenja:

 • dhimbje të mprehta kur kafshon që shpejt zhduket
 • dhimbje që vjen dhe shkon
 • dhimbje kur ha apo pi
 • ndjenja se diçka është mbërthyer mes dhëmbëve tuaj
 • Ose mund të mos keni shenja fare.

Si mund ta tregoni nëse një dhëmb është plasaritur?

Mund të jetë e vështirë për ju të tregoni nëse një dhëmb është plasaritur. Nëse keni dhimbje, mund të mos jeni në gjendje të tregoni se cili është dhëmbui shkaktar ose nëse dhimbja është nga një dhëmb i sipërm ose më i poshtëm. Çrregullimet nganjëherë janë të padukshme ndaj syrit dhe nuk mund të shfaqen në një grafi x-ray. Dhe nganjëherë nuk do të keni ndonjë dhimbje ose ndjeshmëri fare; dentisti juaj do ta zbulojë atë gjatë ekzaminimit tuaj.

Nëse keni simptoma, mund të ndihmoni dentistin tuaj të gjejë dhëmbin e dëmtuar duke ndarë disa informacione:

 

 • gjërat që ju shkaktojnë dhimbje të dhëmbëve (të tilla si nxehtësia, të ftohtit ose ushqimet që janë të ëmbla)
 • zona e dhimbjes

Pse ka një dhëmb thyerje ose dëmtime?

Një dhëmb mund të plasojë për shumë arsye, si në vijim:

 

 • që përtypet në objekte të forta ose ushqime të tilla si lapsa, akull, arra ose karamele të forta
 • një aksident, si një goditje në gojë
 • grumbullim te dhëmbëve
 • presioni i pabarabartë i përtypjes, veçanërisht nëse një dhëmb i afërt humbet
 • humbja e strukturës së dhëmbëve për shkak të mbushjeve të mëdha ose restaurimeve të tjera
 • ekspozimi i smaltit të dhëmbëve në temperatura ekstreme të nxehta dhe të ftohta

 

Pse dëmtohet një dhëmb i krisur?

Ndonjëherë, një çarje në smalt udhëton deri në pulpë nervore. Ky lloj dhëmbi i plasaritur mund japë dhimbje kur ju kafshoni. Çarje mund të jetë shumë e vogël për të parë, por kur ajo hapet, pulpa brenda dhëmbit mund irritohet. Pulpa është ind i butë brenda qendrës së dhëmbit që përmban nervat dhe enët e gjakut. Dhëmbi mund të bëhet i ndjeshëm ndaj nxehtësisë ekstreme dhe të ftohtit. Nëse kjo ndodh, trajtimi endodontik mund të jetë i nevojshëm për të shpëtuar dhëmbin.

Si trajtohet një dhëmb i tillë?

Trajtimi varet nga madhësia, pozicioni dhe drejtimi i dëmtimit që ka pësuar dhëmbi, si dhe simptomat tuaja. Dentisti juaj do të flasë me ju për trajtimin që është më i mirë për dhëmbin tuaj. Është e mundur që dentisti juaj të rekomandojë të mos ketë asnjë trajtim, meqë të krisje të vogla janë të zakonshme dhe zakonisht nuk shkaktojnë probleme.

 

Llojet e trajtimit përfshijnë si në vijim:

 

riparimin e dhëmbit me një material mbushës

vendosjen e një kurorë (kapsulë) mbi dhëmbin për ta mbrojtur atë nga dëmtimet e mëtejshme

endodontik (kanali i rrënjëve) nëse pulpa është e përfshirë

heqjen e dhëmbit nëse është plasaritur rëndë dhe nuk mund të ruhen

Kontrollet e rregullta të dhëmbëve janë të rëndësishme, sepse ata e lejojnë dentistin tuaj të diagnostikojë dhe trajtojë problemet në një fazë të hershme. Një dhëmb i plasur mund të bëhet një problem më i madh nëse nuk trajtohet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *