Call Now

+355 672057461 | +35544527202

Book an appointment

Your perfect smile is just one click away

Book an appointment

Your perfect smile is just one click away

Kirurgjia Orale

Disa procedura dentare kërkojnë një set shumë të veçantë të aftësive dentare dhe njihen si një degë e stomatologjisë të quajtur kirurgji orale. Kirurgjia orale trajton një gamë të gjerë sëmundjesh dhe kushtesh, duke përfshirë:

 

Heqjen e dhëmbit

Ekstraktimi i dhëmbëve të pjekurisë

Implantet Dentare

Dëmtimi i nofullës / gojës / dhëmbëve

Riparimi i buzës apo indeve te buta perreth dhëmbit

Trajtimi i sëmundjeve endodontike dhe periodontale

Aspektet estetike të regjionit  të gojës

 

 

Bisedoni me kirurgun tuaj me gojë rreth opsioneve të menaxhimit të dhimbjes për kirurgjinë tuaj të ardhshme me gojë. Ashtu si me çdo procedurë dentale, tregoni dentistit tuaj ose kirurgut oral nëse keni dhimbje, kështu çdo dhimbje gjatë procedurës suaj mund të lehtësohet.

 

Ekstraksioni (heqja) e dhëmbëve

Dhëmbët natyrale janë idealë për të kafshuar, përtypur dhe mbajtur gojën dhe strukturën e nofullës, prandaj një prioritet i parë i dentistit është të ndihmojë në rivendosjen, ruajtjen dhe riparimin e dhëmbëve tuaj natyralë. Megjithatë, ndonjëherë nheqja e dhëmbëve është e pashmangshme.

 

Stomatologu tanë dentare do të sigurohen që të jeni të kënaqur para, gjatë dhe pas procedurës tuaj të hqjes. Kjo përfshin çdo etapë të heqjes së dhëmbëve, si dhe përdorimin e anestezisë lokale.

 

Ndjeheni i shqetësuar për nxjerrjen e dhëmbëve tuaj? Sigurohuni që të flisni me dentistin tuaj për mënyrën se si ndiheni në mënyrë që ata të mund të ndihmojnë. Përveç kësaj, këtu janë këshilla të dobishme për kapërcimin e ankthit të dhëmbëve.

Disa këshilla të thjeshta

Ndonjëherë, dhëmbët duhet të hiqen për shkak të prishjes, sëmundjes ose traumës.

Kur bëni një heqje, është e natyrshme që ndryshimet do të ndodhin në gojën tuaj më pas. Dentisti juaj mund t’ju japë udhëzime për t’u ndjekur pas heqjes, dhe është e rëndësishme të bisedoni me dentistin nëse keni ndonjë pyetje apo problem. Këtu janë disa udhëzime të përgjithshme për të ndihmuar në proçesin e shërimit, parandalimin e komplikimeve dhe për t’ju bërë më të rehatshme proçesin.

Anestezia

Para heqjes, do t’ju injektohet një anestetik për të zvogëluar parehatinë tuaj. Goja do të mbetet e mpirë për disa orë pas nxjerrjes. Ndërsa goja juaj është e mpirë, ju duhet të jeni të kujdesshëm që të mos kafshoni faqen, buzën ose gjuhën. Pas heqjes mos hani ushqime që kërkojnë përtypje, ndërsa goja juaj është e mpirë. Dalja e anestezisë do të ndodhë brenda pak orësh. Nëse jo, kontaktoni dentistin tuaj.

Hemorragji (gjakderdhje)

Dentisti juaj mund të vendosë një garzë në vendin e heqjes për të kufizuar gjakderdhjen. Kjo gjithashtu do të ndihmojë në formimin e koagulimit të gjakut, i cili është i nevojshëm për shërim normal. Kjo garzë duhet të lihet në vend për 20 deri 30 minuta pasi të largoheni nga klinika e dentistit.

Mund të ketë disa gjakderdhje ose ulje pas heqjes së paketës. Nëse është kështu, këtu është se çfarë duhet të bëni:

Fusni një copë garzë të pastër, të trashë të mjaftueshme për të kafshuar.

Mos thithni në zonën e nxjerrjes ose ta shqetësoni me gjuhën tuaj.

Një sasi e vogël e gjakut mund të rrjedhë nga vendi i nxjerrjes deri sa të formohet një ngjizje. Megjithatë, nëse vazhdon të rëndojë gjakderdhja, telefononi dentistin tuaj. (Mos harroni, megjithatë, se pak gjak i përzier me pështymën mund të duket si një shumë gjakderdhje.)

Mos u shqeteso!

Gjaku i gjakut që formon në fole dhëmbi është një pjesë e rëndësishme e procesit të shërimit normal. Duhet të shmangni gjërat që mund të shqetësojnë ngjizjen. Ja se si ta mbrosh:

 

Mos e shpikin gojën me forcë, ose pini nëpër kashtë për 24 orë. Këto aktivitete krijojnë thithje në gojë, të cilat mund të lirojnë koagulimin dhe të vonojnë shërimin.

Shmangni pije alkoolike ose gargarë që përmbajnë alkool për 24 orë.

Nëse jeni duhanpirës, ??bisedoni me dentistin tuaj para operacionit për mënyrat e lënies. Ju nuk duhet të pini duhan pas operacionit.

Kufizoni aktivitetin e fuqishëm për 24 orë pas nxjerrjes. Kjo do të zvogëlojë gjakderdhjen dhe do të ndihmojë në formimin e mpiksjes së gjakut.

Ndonjëherë mpiksja e gjakut nuk formohet në ditën e parë ose të dytë pas nxjerrjes, ose formon por prishet. Rezultati quhet socket e thatë. Kjo mund të jetë shumë e dhimbshme dhe duhet të raportohet tek dentisti juaj. Një salcë mund të vendoset në fole për ta mbrojtur atë derisa foleja të shërohet dhe të zvogëlojë çdo dhimbje.

Pastrimi i gojës

Mos pastroni dhëmbët pranë gropës së dhëmbëve të shërimit për pjesën tjetër të ditës. Sidoqoftë, duhet të pastroni dhe pastroni dhëmbët tuaj të tjerë mirë dhe të filloni pastrimin e dhëmbëve pranë zorrës së shërimit ditën tjetër. Ju gjithashtu mund të lani gjuhën tuaj. Kjo do të ndihmojë në heqjen e frymës së keqe dhe shijes së pakëndshme që janë të zakonshme pas nxjerrjes.

 

Ditën pas nxjerrjes, butësisht shpëloni gojën me ujë të kripur (gjysmë lugë çaji në një gotë me ujë të ngrohtë), pas ngrënies për të mbajtur grimcat e ushqimit jashtë vendit të nxjerrjes. Mundohuni të mos e shpikin gojën me forcë, pasi kjo mund të lirojë mpiksjen e gjakut. Nëse keni hipertension, diskutoni me dentistin tuaj nëse duhet të piqni me ujë të kripur. Shmangni përdorimin e një gargulli gjatë kësaj periudhe të hershme të shërimit, përveç nëse dentisti juaj ju këshillon ta bëni këtë.

 

mjekim

Nëse dentisti juaj ka përshkruar ilaçe për të kontrolluar dhimbjen dhe inflamacionin, ose për të parandaluar infeksionin, përdorni atë vetëm sipas udhëzimit. Nëse ilaçet e dhimbjes të përshkruara nuk duket se funksionojnë për ju, mos merrni më shumë pilula ose mos merrni më shpesh se udhëzuar – thirrni dentistin tuaj.

 

Ënjtje dhe dhimbje

Pas heqjes së dhëmbit, mund të keni pak shqetësime dhe të vëreni disa ënjtje. Kjo eshte normale. Për të ndihmuar në uljen e ënjtjes dhe dhimbjes, provoni të përdorni një qese akulli ose rroba të ftohta dhe të lagëshme në fytyrë. Stomatologu juaj mund t’ju japë udhëzime specifike për sa kohë dhe sa shpesh përdorin një kompresë të ftohtë.

 

Kur të telefononi dentistin

Nëse keni ndonjë nga çështjet vijuese, telefononi dentistin menjëherë. Nëse nuk mund të arrini dentistin tuaj, shkoni në një dhomë urgjence të spitalit.

 

ethe, të përzier ose të vjella

dhimbje të vazhdueshme ose të rënda, ënjtje ose gjakderdhje

dhimbje që përkeqësohet me kalimin e kohës në vend të mirë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *