Call Now

+355 672057461 | +35544527202

Book an appointment

Your perfect smile is just one click away

Book an appointment

Your perfect smile is just one click away

Trajtimi endodontik

Dhëmbët tuaj kanë për qëllim të zgjasin një jetë. Vite më parë, dhëmbët e sëmurë ose të dëmtuar zakonisht hiqeshin. Por sot, një dhëmb shpesh mund të shpëtohet përmes trajtimit të kanalit të rrënjëve (endodontik).

Endodontia është dega e stomatologjisë që merret me trajtimin e sëmundjeve ose dëmtimeve të pulpës dentare.

Çfarë ndodh nëse pulpa e dhëmbëve është dëmtuar?

Pulpa është ind i butë brenda dhëmbit që përmban enët e gjakut dhe nervat. Kur pulpa inflamohet ose infektohet, nevojitet trajtim. Shkaqet më të zakonshme të inflamacionit të pulpës ose infeksionit janë një dhëmb i krisur, një zgavër karioze e thellë ose mbushje, ose dëmtime të tjera serioze ndaj dhëmbit. Të gjitha këto mund të lejojnë bakteret për të hyrë në pulpë.

Pse duhet të hiqet pulpa?

Nëse pulpa e dëmtuar ose e infektuar nuk hiqet, indet rreth rrënjës së dhëmbit mund të infektohen. Shpesh vijnë dhimbje dhe ënjtje. Edhe nëse nuk ka dhimbje, bakteret mund të dëmtojnë kockën që mban dhëmbin në nofull. Pa trajtim, dhëmbi duhet të hiqet.

Heqja e një dhëmbi mund të krijojë probleme

Kur një dhëmb hiqet dhe nuk zëvendësohet, dhëmbët rreth tij mund të zhvendosen. Kjo mund të sjellë vështirësi në përtypje dhe mund ta bëjë më të vështirë pastrimin e dhëmbëve. Fushat që nuk pastrohen mirë kanë më shumë gjasa për të marrë sëmundje të mishrave të dhëmbëve.

 

Trajtimi i kanalit të rrënjës mund të parandalojë këto probleme duke kursyer dhëmbin tuaj natyral. Gjithashtu, trajtimi i kanalit është zakonisht më pak i shtrenjtë se një dhëmb që shkon për tu hequr dhe për tu zëvendësuar më pas me një nga mënyrat e zëvëndësimit.

Çfarë përfshin trajtimi?

Trajtimi i kanalit të rrënjës mund të përfshijë një ose më shumë vizita dentare. Dentisti juaj ose endodontist do të kryejnë hapat e nevojshëm për të kursyer dhëmbin tuaj:

  • Së pari, dhëmbi juaj është i mpirë që ju mos të ndjeni dhimbje apo discomfort gjatë punës.. Një hapje bëhet përmes kurorës së dhëmbit në dhomën e pulpës.
  • Nervi i dhëmbit, ose pulpa, hiqet nga dhoma e pulpës dhe kanali (hapësira brenda rrënjëve). Çdo kanal pastrohet dhe i jepet formohë që të mund të kemi një mbushje korrekte.
  • Dentisti juaj mund të vendosë ilaçe në dhomën e pulpës dhe kanalin e rrënjëve për të ndihmuar në heqjen e baktereve.
  • Kanalet zakonisht janë të mbushura me një material gome për t’i mbyllur ato.

Një mbushje e përkohshme vendoset pastaj në dhëmb për të parandaluar ndotjen e kanalit rrënjësor. Ju mund të merrni antibiotikë nëse infeksioni është përhapur përtej fundit të rrënjëve. Nëse dentisti juaj përshkruan recetën, përdorni atë vetëm sipas udhëzimit. Nëse keni ndonjë problem me ilaçin, duhet te komunikoni me dentistin tuaj.

Gjatë fazës tjetër të trajtimit, dentisti heq mbushjen e përkohshme dhe rikthen dhëmbin me një kurorë ose një mbushje për ta forcuar atë dhe për të përmirësuar mënyrën se si duket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *